Main


Anna-Greta Sellman

 

Cito v d Germanischer Siedelung

En dag sa Rune Wågebro till mig att "Vi ska köpa en hund tillsammans men inte från Västtyskland där alla hundar har samma härstamning".

Det hade blivit modernt att importera hundar och det var ju på både gott och ont.

"Men jag kan ju inte ha en hund nu" sa jag. "Inte jag heller" sa Rune, "men det finns säkert någon som vill ta hand om en bra hund..."

Vi hittade en lämplig utställning i Berlin, det var efter muren så vi måste välja en utställning i Västberlin. Jag kontaktade Herr Tomaschewski som jag köpt lilla v Kochenberg av. Han hade lyckats "hoppa över muren" och utbildade nu ledarhundar i Västberlin.

Utställningen var liten och hundarna imponerade inte på oss. Vi satt i gräset vid ringen och vi såg hur en mängd medelmåttiga hundar gick runt medan modet sjönk på Rune och mig. Sist i ringen gick en mager, avfälld och gänglig hund med nästan uppkäftigt uttryck. Tomaschewski tog av sig hatten och slog den i baken på hunden när den passerade. Hunden tvärnitade, vände sig om och högg tag i hans arm nästan på lek men med en blixtsnabb reaktion.

Vi fick då höra att hunden, Cito som han hette, tillhörde en hundhandlare som köpte och sålde hundar. Vi bad att få pröva hundens karaktär. Han var inte fyllda två år och kostade DM 1 500. Han var inte heller utbildad men skyddstränad.

Rune bad ägaren lägga hunden plats och sedan gå 100 meter och kalla in honom medan Rune, jag och Tomaschewski stod i vägen. Rune slog upp sitt paraply när Cito passerade. Cito tyckte det var jättekul och tog ett glädjeskutt når han passerade men fortsatte till ägaren.

Denne trodde att vi underkände hunden och tog ifrån Rune paraplyet och började slå mot hunden för att visa att han var slagfast. När han förstod att vi var mer än nöjda höjde han priset till DM 1 800. Vi lät röntga honom (jag var med och såg att han röntgades stående).

Vi visade bilderna för professor Olsson. Höftlederna var excellenta. Vi gjorde upp med ägaren att hunden skulle sändas till karantänen i Helsingborg men absolut inte en lördag eller söndag då vi båda var på landet. På måndag morgon efter utställningen ringde Rune och talade om att han varit i Köpenhamn och nu lämnat hunden i karantänen i Helsingborg.

Så här hade det gått till. Cito hade mot vår överenskommelse sänts till Helsingborg på lördagen. När buren anlände till Köpenhamn och skulle lastas över till ett mindre plan till Sverige visade det sig att buren var för stor för det mindre planet. Av okänd anledning hade buren öppnats på Kastrup och Cito kom lös.

Men ingen vågade ta den "farliga vargen" som hade hur kul som helst. Men till sist infångades han och Rune skickades efter. Rune bad att få ta med Cito på tåget, men nej det gick inte. Han fick vänta tills det kom ett större plan som hade plats för buren. Sedan installerades han i karantänen i Helsingborg, där han och vårdaren blev så goda vänner och trivdes så bra tillsammans att avskedet fyra månader senare blev svårt.

Vi placerade Cito hos en klubbmedlem, där han visserligen hade det bra men som utan vårt tillstånd lånade ut honom till flera tikar med svåra höftledsfel. Vi hade så litat på honom att han fått undertecknade parningsblanketter.

Men lyckligtvis frågade Olle Hedin från Sollefteå om han fick låna Cito för att köra drag, och det fick han. Och då vi tyckte att Olle var så fäst vid Cito och vice versa så fick han behålla honom och det har vi aldrig ångrat. Bättre kunde Cito inte få och dessutom steg han i graderna exteriörmässigt från ett G i Berlin till Int. Champion i Sverige.  


Anna-Greta och Josefina

Min sista schäfer Garms Rosine (Josefina) och Drottningberget Dike var efter honom.  

Jag träffade Dike som var 6 månader. Hon var barnbarn till mina tidigare importer Goya och Illa, och jag bestämde redan då att jag ville ha en valp efter henne men det dröjde ända till 1968 innan min önskan gick i uppfyllelse.

 
 
Drottningberget Dike

Dike blev förresten "årets hund" 1966, inte alls på grund av någon skönhet eller några tävlingsmeriter, nej utan för allt hon uträttat på den lilla gården på Stomnarö i Stockholms skärgård.  


Margit Janze Janssons kontakt med schäfer startade tidigt.

Hon hade Garms Kennel och skall ses som en förebild för hur Bruksavel skall bedrivas.

Dike blev 15 år och hennes dotter Josefina blev över 13 år.

Fem vintrar tillbringade vi på draghundlägret i hundskolan i Sollefteå, men Josefin tyckte inte att det var roligt så jag fick låna olika hundar. Jag är urusel när det gäller att åka i nedförsbackar och jag fuskade genom att jag satte mig i pulkan eller höll i skakeln. Jag hade varje år tidigare varit på fjällfärder med hund och pulka men det var annat det än att hamna på Hallstabergets högsta topp och åka ner på det ena eller andra sättet. Det blev det enklaste för då kunde jag i alla fall inte ramla, medan 4-5-åringarna oförskräckt kastade sig ner för backen.

Ungdomarna blev allt fler i klubbarna och det första ungdomslägret inrättades i Malmköping på initiativ av Holger Helin och Britt Hegwall.

Året därpå ägde det rum i Myttinge på Värmdön. Det hade varit ett militärläger från andra världskriget och var tämligen förfallet. Men det var moderniserat och hade både dusch och WC. Maten hämtade vi från Oscar Fredriksborgs och var både god och riklig-.

Vattnet tog snart slut och därvid också de moderna bekvämligheterna. Att hinna ordna med vatten på den korta tid som skulle vara där gick inte så vi fick använda de 8-sitsiga omoderna bekvämligheterna vilka emellertid snart blev fulla.

Vi ringde därför Sällbergs för att få hjälp. Nu hade också en hög militär lovat inspektera lägret där vi ordnat uppvisning av hur vi testade hundarna. Försvaret hade börjat intressera sig för ungdomen.

Nu ville det sig inte bättre än att Sällbergs stora bil kom med sina tunnor och bakom dem den höge militären med stabsflaggor på bilen.

Vi hade många duktiga medhjälpare på lägret. Rolf Johansson testade karaktären och Mats Höglund hade unghundsbeskrivning, Nils Löwenborg dömde lukt och hörsel.

Det var mycket varmt den dagen och Löwis gick lätt klädd i T-shirt och shorts. Rätt som det var kom han inrusande till Britt Hegwall och ropade "Morsan, morsan hjälp! Jag har fått myror i byxorna". Han hade satt sig i en myrstack! Så morsan fick hjälpa honom med att plocka myror från baken på honom och smörja in en lindrande salva.

Senare ordnade vi läger på P10 i Strängnäs de första åren bara för ungdomar åren sedan även för oss äldre.

Sedan dess har jag varit på många läger och njutit av den goda gemenskapen och trivts.

Barbro Wängåker samlade ihop sin uppfödning första tiden hemma på torpet men sedan på veckolånga kurser på olika platser och med våra allra bästa instruktörer. Tack Barbro! det var en fin idé. Den efterföljs nu mera i hela landet och exempelvis Pucking samlar sina skaror till träff och tävlingar.

Fortsätt till nästa sida