Main


Anna-Greta Sellman

 

Jag gick på hästkurs på K1 för veterinär Mellroth och på sommaren en kurs i djurvård på en gård i Västergötland. 


Anna-Greta och Niggy på Röda Stjärnan kurs i Billinge 1930

Genom röda stjärnan fick vi rida för 1 krona/lektionen och i bland för endast 50 öre. Det var stora hästar avsedda för kraftiga karlar. Vi fick rida i manskapssadel och jag satt högt uppe på hästryggen. Stiglädren var så långa att jag måste vira dem tre gånger om stigbygeln. Det gjorde att mina skänklar aldrig nådde hästen, benen stod rakt ut. Jag gick på olika kurser i hästvård för den legendariske Ella Winblad von Walter.  

Vintern 1934 var jag hos Murre i Hammerdal. Niggy drog pulka för första gången. Min Nalle hade jag bara hunnit tävla med några gånger då han dog i någon magåkomma. Jag fick en helsvart tik av Uno Friberg 1930 - Filmstadens Nigger Girl -(Niggy) som jag fick behålla till 1938 då hon dog i cancer. 

Jag tränade Niggy i rapport men hade svårt att få hjälpförare. Då erbjöd sig poliskommissarie Amundsson - chef för polisens hundar att bli min hjälpförare. Han hade varit i Tyska polishundsskolan i Grünheide och fått som gåva med sig Rudi v Oserweddingen en tigrerad hund som nedärvde denna ovanliga teckning.

Jag var inte lite mallig när jag fick åka med i polisbilen och träna tillsammans med polishundarna. Vi tränade i Bromma, jag tror det var ungefär där flygfältet ligger nu. FSSSH hade en tävling där 18 oktober 1931 då tävlade jag nybörjarklass. Niggy hade aldrig gått frispår men på tävlingen gick hon perfekt. I domarberättelsen stod det: "Fröken Sällman återkom med Niggy strålande av förtjusning." Jag fick 1:a pris och en stor äkta silverbägare. Det är ju ofta så att ett moment som en hund aldrig velat göra förr utför den på en tävling och tyvärr också tvärtom att ett moment som en hund är bombsäker på utför den inte på tävlingen.

Fortsätt till nästa sida