Brukswebben

RasRent

Här kommer du att kunna läsa om allt som förbättrar våra Bruksraser.

Utställningar, ett jippo som inte tillför Bruksraserna något!

Snarare tvärt om, påhittade idealbilder blir rasstandard och funktionaliteten hämmas, men värst av allt hjärnorna skrumpnar. Att avla på hundars utseende där långa kors eller härligt röda fanor premieras, eller feta trötta dieslar, framför bra spåregenskaper leder bara till att raserna delas i två grupper, en för bruks och en för "show".

Att det är penningen och bekvämligheten som styr aveln är helt klart, att massproducera slöa dumskallar anpassade som familjehundar, ställer inga uppfödarkrav. En stor hund som inte kräver något mera än ett par pissrundor och mat, men som med sitt yttre skal inger respekt, är för dom flesta perfekt. Att sjukdomar inte märks lika väl på en soffhund som på en arbetande bryr sig ingen om, mer än klåda och då ställer man dom bara på kortison dagligen livet ut, så är det problemet löst.

Schäfern är en av de raser som drabbats värst och det är med sorg jag ser dessa avtrubbade siluetter springa varv efter varv runt, runt, i utställningsringen likt råttorna i ekorrhjulet.

Tack och lov finns det en tapper skara Bruksschäferuppfödare som tålmodigt gör sitt bästa för att vi som aktivt vill arbeta med våra hundar skall få det material som vi behöver.

Min bruksschäfer tillhör stammen av en klok, robust kamrat, som kan ta egna initiativ när så behövs, är självsäker, nervstark, pålitlig, godmodig och hård mot påverkan. Han tar sig fram över stock och sten obehindrat och har ett ben i varje hörn. Han ser ut som 40-talets ideal och har en oerhörd spänst. Ful som fan skulle dagens utställningsdomare säga, men skulle till 100% välja honom som kompis om dom skulle gå en nattrunda i Rinkeby eller Rosengård.

Den här typen av hund kräver naturligtvis sin ledare och måste få arbeta, vilket gör att det är en ypperlig tävlings/tjänstehund, men som "Svensson" skulle ha svårt att klara av. Så i stället för att föda upp ett mindre antal schäfrar efter ett seriöst avelsprogram med begränsat antal valpar per hanhund, delas Schäfern in i två typer, vilket på inget vis gynnar rasen.

Att så är faktum har bruksfolket accepterat och konstaterat för årtionden sedan, medan Svenska Schäferhundsklubben påstår motsatsen. Med motiveringen att, citat: "Schäferhunden är en Brukshund och en schäfer med goda exteriöra och fysiska egenskaper i förening med goda bruksegenskaper är det som Schäferhundklubben eftersträvar och arbetar för".

Därtill säger Svenska Schäferhundsklubbens dåvarande ordförande  Norén i ett svarsbrev till Rikskriminalpolisen 2002, att deras snabbt expanderande ortsgruppsverksamhet fokuserad på IPO/BHP medfört ett kraftigt ökande antal hundar med dokumenterade lydnads-, spår- och skyddsegenskaper. Vad han då troligen inte känner till, är att de flesta kommer från Bruksuppfödare, som inte arbetar efter hans exteriöra ideal. Han fortsätter sedan att lovprisa de Svenska Internationella framgångarna Schäferhundklubben haft.

Jag har naturligtvis roat mig med att göra en djupdykning i all hundar som tävlat IPO och BHP mellan 1999 till 2004 och kan konstatera att att över 80% härstammar från brukslinjer och däribland många riktigt gamla kända svenska sådana. En kennel har använts sig av väl beprövade Hundskolehundar i sin avel och dessa har haft störst del i de Internationella framgångarna som Norén glittrar med. Ingen av dom är utställningschampion och har nog tackat för en slät etta i bästa fall på en utställning, däremot har dom visat att bruksegenskaperna finns där med goda korningsresultat och konstruktionen är den kända "sockerlådetypen".

Så länge en hanhunds-import kan användas obehindrat i avel kommer problemet att kvarstå, oftast lanseras han med dunder-PR och lyckas producera omkring 150 - 250 valpar första året innan röntgenresultaten kommer in. Så har det varit sedan 70-talet och så är det fortfarande.

Jag kan därför förstå att många före detta schäferägare idag köper en Bruksmalle som påminner om äldre tiders schäfer. Titta på bilderna så förstår du varför.


Schäfern Hussan v MecklenburgSchäfersegraren på Bundessieger 1904 Aribert von Grafrath

Schäfer och Malle då och nu.

Det finns väl knappt en handfull seriösa Malleuppfödare som strävar efter brukskvaliteter. När det gäller övriga Bruksraser som Dobermann, Boxer, Rottweiler, Riesenschnauzer eller Airedale terrier är dom lätträknade till obefintliga. Däremot ser man dom i sina rasmontrar som välkammade, feta, blanka porslinsfigurer.

Inte ens i AfBV,s monter tar man tillfället i akt och skryter med sina Bruksmallar, 2005 har dom en Världsmästare i Mondeoring I, en på 5:e plats i Modeoring II och en på 8:e plats i Mondeoring III (SKK och SBK må tycka vad dom vill om den sporten men den lyder faktiskt under deras moderorganisation FCI) en dubbel Svensk Mästare i IPO och en som kom 8 på Räddningshunds VM. När skall detta kunna upprepas ??? Istället så dekorerar dom sin monter med huvudbilder på välkammade belgare som kan tänkas matcha rumssoffan.

Jag får nog tillfälle till att återkomma till fler Bruksraser som är på deken.

KIA