Brukswebben

IPO - reportage från förr

*****************************************

Stort Grattis Frida Wallén till vinsten!

Klicka här för att se resultatlistan
 

 

****************************

Bilder från tävlingen

*************************************

Vinnare Mikael Larsson med Kustmarken’s Drago 289p


 

1. Mikael Larsson & Kustmarken’s Drago  98 91 100 Totalt 289p
2. Nicklas Björkblom & Kustmarken’s Vito 99 94 95 Totalt 288p
3. Mikael Malmebo & Rixdivan’s Allan 97 94 94 Totalt 285p

*******************************************


Vinnare Mikael Malmebo med Rixdivan´s Allan
Bilder från VM-kvaltävlingen den 19 juli 2015 - IPO Klass 3

Klicka här för mer bilder!


Fotograf Lothar Marunga

 

*******************************************

Bilder från FCI VM 2014 Fotograf Lothar Marunga
 

Klicka här så får du se fler häftiga bilder

     
 
Klicka här för Resultat/Click here for Results FCI-IPO World Championship 2014
 


 

*******************************************

IPO - FCI VM - Österrike

En dunder flopp för Svenska landslaget !

 Av fyra anmälda hundar från Sverige kom tre till start, varav en inte var belastningsbar, en var kuvad och den tredje orkade inte med kraven under lydnaden. Alltså ingen munter trio som visades upp.

På vilka premisser dessa ekipage tagits ut av SBK vet väl endast Axellan och Detlefsen som var lagledare. Helt klart är att uttagningssystemet inte fungerar.

Tittar man ingående på de tre ekipagens resultat från juni 2008 till juni 2009, så framgår det att:

Lotta Walo med Waagendorfs Mixtra har tävlat 6 gånger, med ett snittresultat på 260p.

Nu presterades ett bra spår på 93p. En mindre rolig lydnad på 83p och ett bedrövligt skydd. Redan vid anskällningen i 6:e värnet förstod man att något var på tok då Mixtra satte sig långt ut från figuranten och bevakade, efter flykten och bevakningen avbröt domaren skyddet då det inte gick att belasta hunden i första trängningen.

Hundens rädsla inför belastningen är inte okänd för föraren, något som jag sett tidigare och där Lotta borde avstått från att delta på VM. Det var riktigt pinsamt att se. Du kan själv se skyddet på www.ipo.nu.

Torvald Steinsson med Chade´s Raya   har tävlat 3 gånger.Med ett snittresultat på 289,3 poäng

Fick 87p på spåret. Visade upp en lydnad på 87p och ett skydd på 87p där hunden gör vad den blir tillsagd men saknar arbetsglädje och bitvis ser den riktigt kuvad ut.

Det är näst intill kriminellt att regelverket inte följs, vare sig det tyska eller det svenska där det utförligt står att:

Från utgångsställning ska hunden, på kommandot “FOT”, uppmärksamt, glatt och rakt följa föraren!
Och om hunden:….. visar sig tryckt så medför detta skäligt poängavdrag.

Tyvärr lämnar det helt öppet till varje domare att avgöra hur många poäng ”skäligt” avdrag är. För den som domare som själv använder tvångsinlärning som modell så tycker han nog att en hund som gör det han skall, men är tryckt och kuvad kan få betyg mellan 90-95 = mycket god eller mera. Medan den domare som använder positiva metoder skulle för samma hund ge 80-89 = god, medan i min värld skall det vara under 69p och anses bristfälligt !

Det skall väl ändå vara så, att en hund skall visa arbetsglädje och inte rädsla inför sin förare.

Torvalds utkallning i skyddet från värn 6 var skamlig, då hunden tar en stor lov runt för att våga ta sig in till honom, med öronen klippta bakåt. Du kan själv se skyddet på www.ipo.nu.

Patrik Karlsson med Complett´s Viggi har tävlat 6 gånger. Med ett snittresultat på 264 poäng.

Dom hade ett bra spår på 95p, ett skydd på 80p, som kan jämföras med de 82p dom hade på VM för Belgiska vallhundar tidigare i år. Nu en lydnad på 78p, som påminde om den jag såg i Prag på belgar-VM där det blev 80p. Samma problem kvarstår.

Helt klart är att de tre från Sverige inte spelar i samma division, som ekipagen från de bästa länderna, där arbetsglädjen näst intill sprutar ur öronen på hundarna och där det ändå presteras högsta poäng.

Till skillnad från många andra ”tyckare” så var jag på mitt första IPO VM 1988 och de senaste nio åren har jag åkt på FCI VM (alla raser) och VM för Belgare samt VM för Boxer, sammanlagt 15 VM i följd, där jag har sett var enda skyddshund som deltagit, vilket innebär sammanlagt ca 1500 hundar. Likaså ca 80% av allas lydnad.

Hur många hundar tror du att den svenska lagledningen ser på varje VM ??? Hur återger dom den ”verkligheten” när dom kommer hem och hur når den berörda grupper?

Trots detta vill jag inte tro att Axellan och Detlefsen är helt borta, båda vet nog hur en STARK arbetsvillig hund ser ut, men hur skall dom i framtiden få fram de rätta ekipagen som skall representera Sverige?

Det gäller för dom att åka runt och se tävlingar, inte bara i Stockholmstrakten utan också i övriga landet, det skulle också ge dom bättre insyn i hur poängen kommer till.

KIA

****************************************

13 år efter IPO:ts introduktion i Sverige har vi fortfarande en situation där den blinde leder den döve!

...........................eller myglet fortsätter!

Nedan är den text som gäller för årets uttagning för IPO VM. Inte ens 13 år efter IPO.s införande har man lyckat skapar rutiner för ett rättvist uttagningsförfarande.

Signalerna SBK skickar ut är att schäferfolket skall gynnas på alla sätt det kan ske och till varje pris ! 

Att man lägger fyra uttagningarna av fem på  Schäfer OG talar väl sitt eget språk. Att man sedan tar ut tävlingar där exempelvis belgare inte kan delta, då det kolliderar med deras VM-deltagande är väl hellre kanske inte en tillfällighet, dom är ju schäfrarnas värsta konkurrenter.

Och lagledarna, dom kommer väl aldrig att bytas ut, då det i den här "plansporten" inte finns risk för att få käppar i rullatorn, som nog är det enda som kan få bort dom.

Välj lagledare som kan tillföra IPO-sporten något, t.ex. domare som varit flitiga under året och som kan jämföra sin bedömning med internationella domare och som förstår sig på sporten.  

Snälla SBK, försök höja detta över den vanliga sandlådan, skapa lika villkor för alla raser och arbeta för att IPO:t hamnar på Brukshundklubbarna med typ samma kvalregler som till SM.

Kia

Nedanstående text finner du på SBK hemsida!

IPO VM arrangeras i Wavre, Belgien 11-14/9 2008
Intresserade av att delta i uttagningen skickar en intresseanmälan till Sylvia Axell
sylvia@axellmail.se
Förutom ev. internationella resultat kommer vid uttagningen att fästas särskild vikt vid de två bästa resultaten uppnådda på någon av följande tävlingsplatser:

Björnåsen Enköping
Malmö 19/4 Perstorp
Salem Solsta
Såtenäs Ådalen
Åstorp
Dessutom tittar vi på resultat från föregående års SM samt årets rasmästerskap för schäfer i Vaggeryd. (Rasmästerskapet är ett ypperligt tillfälle till att ”ranka” schäferekipagen sinsemellan.) En allmän bedömning av jämnhet med huvudvikt på spårarbetet kommer också att spela in.

Vid årets bruks SM i Västerås har anmälningstiden gått ut, men resultat kommer att räknas inför 2009.
Med förhoppning om ett stort intresse för denna spännande tävling
Hälsar Lagledarna
Sylvia Axell
Catharina Detlefsen Dahlström

******************

Nordiska Mästerskapen en trist tillställning som ingen tycks ta på allvar!

Varje år diskuteras det hur bedömningarna skall vara, trots att det finns anvisningar. Domarna gör lite som dom vill och dom tävlande blir aldrig riktigt kloka på deras olika resonemang. Att det sker i de traditionella bruksgrenarna är kanske mera förståligt då tävlingen endast går en gång per år och olika domare dömer. Helt oförståligt är det däremot när det sker i IPO, där det finns ett regelverk som är fastställt enligt FCI och skall tolkas lika över hela världen.

Att tävla i lag för sitt land borde vara en stor ära, där lagledningen skall vara dom som trimmar ihop de olika deltagarna till att gå och titta på varandras lydnad, skydd mm. Man hjälps åt att heja fram varandra, stöttar i vått och torrt! Det tricket hade de svenska lagledarna Wessman och Ekholm totalt missat, besvikelsen var stor bland flera tävlade.

Som vanligt ägnade jag mig till att titta på IPO-hundarnas skydd, där det fanns endast en hund som var i en klass för sig, mallen Harmaahurstin C´Bang med förare Sari Pehkonen från Finland.

Dom fick ihop 97p vilket dom var väl värda, bedömningen för övrigt var som lotteri, den norske domaren Arvid Krogh hade missat helt att det var IPO han skulle döma efter FCI,s regler. Han tillämpade istället BHP bedömning och hemmagjorda, samt missade helt hundar med usla bett eller också så såg det han ville. Som den finska hunden Tammikallion Bablo som hade väldigt tunna bett genom hela sitt skyddsprogram och fick 94p.

Eller som när han gjorde tecknet ”vi bryter här” när den svenska dobermannen Dobfanciers Rezon lämnar sista bevakningen och möter upp husse och ändå sedan ger den poäng???  Helt obegripligt!!!

Likaså tyckte dom som hade sett IPO-lydnaden dagen innan, vare sig ekipagens prestationer eller bedömning var något att imponeras av .

Norrmannen Kim Sörland vann totalt och det var med världsvana och elegans han framförde sin hund. Jag har sett hunden prestera ett betydligt mycket bättre skydd, tyvärr såg det ut som han hade ont och inte kunde ge allt, eller så var det en tillfällighet.

Blackneck’s Oscar - Norge

Resultaten

PL. HUND RAS FÖRARE NAT. A B C TOT
 1 Blackneck’s Oscar Mal Kim Sörland NO 98  94  94  286 
 2 Harmaahurstin C’Bang Mal Sari Pehkonen FI 97  89  97  283 
 3 Arrak vom Scandinawian Sch Jan Karlsson SE 92  91  96  279 
 4 Blixtra vom Scandinawian Sch Jimmy Söderbäck SE 96  88  94  278 
 5 Kutinan Kuusysi Mal Esa Tapio FI 89  95  91  275 
 6 Tammikallion Bablo Mal Janne Räsänen  FI 85  85  94  264 
 7 Daneskjölds Victoria Mal Geert Frandsen DK 85  85 93  263 
 8 Axxe av Oddvarg Sch Gjermund Andersen NO 91  83  87  261 
 9 Dobfanciers Rezon Dob Tommy Andersson SE 85  89  72  246 
 10 Divagårdens Dexter Sch Aina Överland NO 70  85  83  238 
 11 Satoris Gator Sch Morten Pedersen DK 34  90  88  212 
 12 Hajen Ups Sch Johnny Christensen DK 96  80 disc  176 

Lite flera bilder

Arrak vom Scandinawian - Sverige

Blixtra vom Scandinawian - Sverige

Satoris Gator - Danmark

Hajen Ups - Danmark

Kutinan Kuusysi - Finland

Axxe av Oddvarg - NorgeDivagårdens Dexter - Norge

KIA

****************

Ivan Balabanov, en värdig Världsmästare!

Han har vunnit flera mästerskap men toppar nu med att vara dubbel Världsmästare i IPO 2007. Första titeln tog han i Frankrike på VM för belgiska vallhundar i maj och nu VM-titeln för alla raser i Turin med sin egenuppfödda Qenny Ot Vitosha.

Han är uppvuxen i Bulgarien, bott i Belgien, tränat i flera år med Europas kunnigaste och numera bor han i Florida och tävlar för USA. Under de senaste 6 åren jag har sett honom tävla har han alltid givit ett mycket gott intryck och det syns verkligen att han gillar sin hund från hjärtat. Han framför den med en otrolig korrekthet och arbetsglädje!

Ett ekipage till som var outstanding i sitt lydnadsprogram var Martin Knudsen med Satoris Miró, aldrig någonsin har jag sett den arbetskapaciteten och glädjen hos en hund och som sedan presterar momenten näst intill perfekthet. En stor eloge till Martin och Miró och till sina 97p!!!

I år var det spåret som var utslagsgivande och gjorde att många bra ekipage inte placerade sig. Det gäller ju att ha lite tur i lottningen så att man får ett ”bra” spår. Vad många tycks ta för givet är att alla spår skall vara likvärdiga på ett VM, något som jag upplevt endast en gång och då i Ungern där alla spår gick på jordåker mil efter mil. Underlagen är ofta allt från midjehögt gräs, stubb - jord blandat, till kohage med blajor, allt på samma VM!

De hundar som spårade första dagen hade nog bäst marker, dag två var det flera bra hundar som hade nästan inga poäng, (från 2p och lite uppåt), deras spår gick på asfaltsliknade mark med gräs. Spårunderlaget var som vanligt olika, men som en lagledare berättade, att deras hund hade inte fått fäste i spåret och stannat på 5p, medan hunden efter en Airedale Terrier från Polen hade ett identiskt spår på samma underlag, knallade runt på 92p utan bekymmer. Hans slutsats var, klaga inte utan att åka hem och träna!

Faktum är att när Wessman och Ekholm beskrev sin VM satsning i Brukshunden i våras, inte hade räknat med dom faktiska förhållanden som råder ute i Europa, utan anser att dom som skall representera vårt land skall komma på en minst tionde placering för att få åka. Det är helt orimligt att ställa dom kraven, vi skall naturligtvis skicka fullt lag till varje VM varje år och SBK måste se till att uttagningarna dit sker enligt rättvisa kvalificeringar och inte efter gubbars tyckande.


Janne Karlsson & Arrak

Trots att Janne Karlssons 40:e plats och Jimmy Söderbäcks 86:e plats inte rimmar med SBK;s satsning, så tycker jag att det var helt rätt att dom där och tävlade.


Jimmy Söderbäck & Blixtra

Dom representerade vårt land, med två otroligt arbetsglada hundar, men jag kan också se att flera andra borde fått chansen. Det finns ju faktiskt hundar som visat på både ras SM och VM att dom är rutinerade och har jämna fina tävlingsresultat.

Klicka här så får du hela resultatlistan!

Snart kommer det film från VM, gå in på www.ipo.nu så får du se !

KIA

 

På plats under FCI VM 6-10 okt. i Nova Gorica, Slovenien.

Slovenerna kan och har rutin på att arrangera IPO-VM, tidschemat hölls på minuten, med bra figuranter som agerade likvärdigt för alla hundar under fyra dagar, en skyddsdomare som premierade rejäla och starka individer och en lydnadsdomare som ville se glada, arbetsvilliga hundar.

Därtill färska resultatlistor varje morgon, rena toaletter och ett tält med en härlig lunchbuffé, med andra ord allt som behövs för att vara där i 12 timmar varje dag, kommande fyra dagar och vi är alltid först på plats.

De svenska uttagningarna
De två svenska deltagarna som tog ut i samband med årets SM, 10 dagar före VM hade inte anmält sitt intresse enligt SBK,s tidigare krav utan fick erbjudandet på plats. Än en gång körs tävlingsförarna över som anmäler sig enligt reglerna och SBK låter det bli en internaffär mellan Göra Wessman och Anders Ekholm om vilka som skall få åka. Det är helt åt helvete att detta skall få pågå år efter år och det måste komma till seriösa rutiner för uttagning till FCI-VM.

Efterspelet av denna uttagning är en lång och invecklad storry som jag inte orkar dra alla turer i, men resultatet blev att Janne Karlsson årets IPO-SM-vinnare och årets fyra Fredrik Bjurklint blev till sist dom som åkte.

Nova Gorica
Årets VM var lite utöver det vanliga genom att spåren låg på alperna 1500 meter ovanför stadion och det gick inte att åka hela vägen dit med egen bil, utan ekipagen lastades om till ett terränggående fordon och hundarna trycktes in i burar för att forslas upp sista biten till toppen. Högst här uppe på alpkammen gick många spår.Vindstyrkorna där uppe var så kraftiga att ingen trodde att det var möjligt att få hundarna att spåra där. Flera framstående ekipage från Belgien, Holland m.fl sa att de aldrig har sådana kraftiga vindar, så det är omöjligt att träna hunden för det. Därtill var underlaget varierande från kort, torrt gräs, stenigt och hålig barmark till lite mera ankelhögt gräs.Utsikt över Nova Gorica från spårmarkshöjd.

Flera suveräna spårhundar som under senaste årens VM haft mellan 95-100 på spåret hade stora problem och en del gick bort sig totalt. Spårläggarna hade utnyttjat alla naturens riktmärken något som ibland inte blev helt lätt, då dom lagt vinklarna i en stenhög eller över en berghäll.

Så här gick det för några av de länder som deltog.

Grekland
Helt otippade och sist ut i tävlingen kom Konstansinos Chasiotis med sin löptik Azra vom Adlerauge och tog hem rubbet. Gjorde en 98 lydnad och ett 96 skydd, totalt  290 p

Tyskland
Hela deras landslag var otroligt bra och den som gjorde bäst i från sig var André Baur med sin Riesen Akido von Elberfeld och som slutade på en tredje plats totalt 285p.

8:a blev Theo Sporrer med Butsch von der Bösen Nachbarschaft 282p

9:a Michael Kötters med Lennox vom Satansberg 282p

10:a Robert Parak med Buzz von der Heissen Hexe 281p

34:a Wolfgang Schmidt med Es-Flindtto´s Boston 271p

Tyskland blev årets vinnande Landslag !
 

Belgien
Samtliga hade besvär på spåret och beskrev det som att rådande kraftiga vindstyrkor är inget som man kan träna inför.

Även tvåfaldige Världsmästare Mario Verslype med sin hund Yagus van de Duvetorre fick bryta sitt spår på tredje "benet". Naturligtvis gick luften ur oss supportrar som gärna sett dom vinna i år igen.

Deras lydnad var superbra, en ren njutning på 98p. Att kunna motivera sin hund år ut och år in är en konst som få klarar av, men Mario är specialist på detta. Sjuårige Yagus arbetsglädje med svansen högt viftande under hela lydnadsprogrammet, med snabba apporteringar, ingångar och att göra detta med en enorm pression är fantastiskt.
 Mario Verslype och Yagus van de Duvetorre
 

Deras skydd var som vanligt bra, Yagus biter fullt och fast.

  


 
Film från skyddet finns på www.ipo.nu

Domare drog av poäng på ryggtransporten, då Yagus pendlade i sin uppmärksamhet mellan figuranten och föraren.  

Summa C-arbete 98p.


 

Finland
Alla fem i det finska laget lyckades relativt bra, men bäst var årets vinnare av de Belgiska mästerskapen Heli Salminen som slutade på en 4:de plats med Prowaffes Arttu 284p. Tyvärr var hennes lydnad inte lika bra som i Ungern, nu 92p.

14:e Nikola Tuukka med Kamceberger Birger 280p

Danmark
Av de fyra deltagarna var det två som placerade sig bra, båda med hundar från Kennel Daneskjold.

5:a Henrik Neumann med Daneskjold´s Turbo 284p, visade upp ett kraftfull skydd, snyggt och prydligt! 96p

16:e Jesper Klinge med Daneskjold´s  Uzi 279p, hade också han en hund med stort självförtroende och kraft. På modprovet gick han i med full styrka och slog omkull figuranten, så att han låg platt på marken. Allt till publikens jubel! 96p

Spanien
Den som lyckades bäst där var Anabel Guerra Manteca med D'cochise 278p och en 21 plats, ett otroligt resultat med tanke på att hunden är över 10,5 år gammal!

Sedan var det många tävlanden som det gick hyfsat bra för, men också många med urusla prestationer, man kunde inte tro att det var IPO3 hundar.
 

Sverige
Första tävlingsdagen startade med att Fredrik Bjurklint med Masatis Nora gjorde en fin lydnaden på 94p


 
Janne Karlsson med Arrak vom Scandinawian gjorde ett kraftfullt skydd och delade dagens högsta skyddspoäng 97 med tysken Baur.

Arrak tog för sig med full kraft till publikens ovationer, hans självsäkerhet och intensitet tyckte alla om, inte minst domaren.Arraks angrepp i flykten, överfall i transporten och modprovet var så kraftiga att det hördes när han smällde i ärmen. (Svårt att beskriva just ljudet, men en kunnig läsare vet exakt vad jag menar.)

Film från skyddet finns på www.ipo.nuTill och med dagen efter pratade många om Arraks skydd och var nyfikna på att se hans lydnad.
 

Kommande dag bjöd på ömsom vin, ömsom på vatten.
Fredrik Bjurklint och Masatis Nora var en av många som inte klarade spåret i stormvindarna på alptoppen.
Janne Karlsson och Arrak vom Scandinawian gjorde en temperamentsfull lydnad, Arrak gjorde allt i full fart och fick 94p, något som kunde varit 2 till 3 poäng mera och slutat med en pallplats, om föraren inte ändrat utgångsposition vid flera tillfällen.

Det är trist att uttagningarna sker i sista minuten och att det inte finns vare sig tid eller kunskap i den svenska staben, att finpolera ekipagen.

Lördag var Fredrik ledig och Janne hade sitt spår kvar att göra och vi alla satt och inväntade resultatet, han hade klokt nog spårat både kvällen innan och jag tror också tidigt på lördagsmorgonen. Arrak har ett rejält spårpaket medskickat i bagaget, så det kan gå för fort, men det gick bra och det blev 92p.

Sista dagen hade Fredrik sitt skydd kvar och vi som sett dom tävla vet vad Nora kan, men nu hade Fredrik alldeles för mycket lydnad på henne.

Personligen tycker jag att hon kunnat fått spelat ut hela registret och fått gått ut och visat vad hon kan istället för att toppstyras.

Risken för att hon skulle gått över gränsen och blivit oren finns inte! Med sina sex år står hon på en stabil grund och kan spelreglerna.


 

Det är bara att konstatera att om Sverige skickat fullt lag så hade vi med all säkerhet varit bland dom tre, fyra bästa landslagen. För att vi skall kunna konkurrera så måste SBK skicka fullt lag så folk kommer ut och får rutin, ett VM är inte som en tävling här hemma, både hund och förare påverkas.

Att sett 100 hundar i skyddet och nästa lika många i lydnaden ger en otroligt bra bild av världens IPO-hundar och det är en kunskap som är härlig att ha med sig, att åka på FCI-VM och Belgar-VM varje åren skapar ju också ett enormt kontaktnät.
KIA

Klicka här så har du  den individuella resultatlistan           
Klicka här så har du landslags resultatlistan

 *******************************'

IPO en Bruksgren med både bra och dåliga influenser !

IPO´s tillkommande som bruksgren har haft det goda med sig att vi har kommit ut i världen och tävlat, en gemenskap med likasinnade hundförare världen över som knyter ovärderliga band.

Likaså har vi bejakat att hundarna skall kunna arbeta och vara i hög drift, att våga lägga hundarna så högt i förväntan att ”Pipschäfrarna” tystnar. Medicinen på dessa har ju tidigare varit enligt gammalt ”SBK-stuk” att ”packa ihop dem”, ett sätt som sällan någon lyckats helt med utan att fått en seg och strykrädd hund på köpet.

Att alla momenten är publikvänliga gör inte sporten mindre attraktiv, lydnad och skydd körs på samma plan och spåren oftast så att man kan se hela, utan att ekipaget störs i sitt arbete.

Det är enklare att arrangera, det krävs inte så många funktionärer då det endast är en domare, ingen tävlingsledare som kommenderar vare sig lydnaden eller skyddet, det sköts självständigt av föraren i kommunikation med domaren.

Ytterligare en fördel som gynnar IPO är att det inte är så många moment som i svensk skyddet, det är betydligt enklare att ta en hund till IPO3 än till elitklass skydd.

Det dåliga det fört med sig är att IPO bedriva mestadels på Schäferhundsklubbens Ortsgrupper och inte på SBK-klubbarna där den skall vara. Det för i sin tur med sig att den brist på hundkunnande som finns på Ortsgrupperna förmedlas vidare till nytillkomna.

Scäferortsgrupperna bedrivs som små slutna sekter, utan etiska regler och med en grym hierarki. Dit är endast schäfrar är välkomna och skall vara från rätt närbelägen kennel. Övriga raser göre sig inte besvär, om man inte kan dra kraftfull nytta av föraren. T.ex. figurant med avvikande ras eller egen företagare med sponsringspengar.

Tyvärr har också hundens roll som bästa kompis och vän också försvunnit och ersatts med Europeiska värderingar, KÖP – BYT – SÄLJ. och  framför allt gör så mycket pengar du kan på hunden !

Det gör naturligtvis att dessa hundar behandlas därefter med att stå i hundgårdar, ligga timtal i specialtillverkade bilarsläpkärror med otroligt små ytor till att ratas/avlivas när dom inte presterar längre. Hunden för dessa ägare är ett sätt att göra sig själv synliga och att tjäna pengar.

IPO skall bedrivas på SBK-klubbarna !!!

Skillnaden är grymt stor mellan Ortsgruppsverksamheten och de få SBK-klubbar som bedriver IPO.

Varje SBK-klubb har med sina medlemmar skolats in i generationer till vett och etikett, allt från att ta hand om sin hund på bästa sätt, till att uppträda sportsligt.

Det för det positiva med sig, att IPO-folket som bedriver sin verksamhet på SBK-klubbarna alltid har tidigare tävlingserfarenhet, mycket hundkunnande och inte minst, har sin verksamhet öppen för samtliga lämpliga raser.

Nya medlemmar får lära sig ödmjukhet till sin hund och IPO-sporten och inte ”slit och släng” mentalitet. En hund som kanske inte lämpar sig för IPO, erbjuds massor av andra tränings och tävlingsalternativ som gör att ekipaget inte ratas och hamnar utanför gemenskapen.

Åtgärdspaket!

  • FS måste verka för att IPO-verksamhet inte motarbetas på SBK-klubbarna, då först blir den ”rumsren”.
  • Förbjud Ortsgrupperna IPO-träning, eftersom dom är så hårt knutna till kontinentens träningsmetoder med stackel och el.
  • IPO är en bruksgren som alla andra inom SBK, med den enda skillnaden att man kan tävla internationellt. IPO är bruksarbete ! Det kan inte i fortsättningen heta Svenska Mästerskapen i Bruks och IPO.

Det skall heta endast Svenska Mästerskapen för Brukshundar !

KIA

**************************************


IPO-VM för dobermann i Italien

Tar hem guldet !
Peter Andreasson och Black Palma's Ali

och det svenska laget blev silvermedaljörer


Hundförare Hund Plac. A B C Tot
Peter Andreasson Black Palma's Ali Världsmästare 96 98 95 289
Tommy Andersson Mezzrow's Flinta        Halt   startar ej
Tommy Andersson Dobfancier's Rezon 12:a 84 91 89 264
Cecilia Eng Briskas Wilma 14:e 82 86 84 252


 

****
IPO-VM för belgare i Ungern

Finland tog hem segern genom Heli Salminen  med Prowaffe's Arttu 95 96 99=290 en mycket värdig vinnare.
Se hennes och många andras skyddsarbete på
www.ipo.nu och video.

Att kunna åka på ett VM, att träffa likasinnade från hela världen och att se alla tävlingsekipagen göra sitt ytterst under några dagar är en speciell upplevelse. Alla dessa förväntningar som går i uppfyllelse eller krasch och där man inte själv kunnat göra annorlunda.

IPO är ju en bedömningssport och domarna värdesätter olika egenskaper hos en hund, inom regelverket. Andra ser till hur känt ekipaget är och belönar det eller bara inte har bedömningskondition att döma ca.30 hundar per dag i tre dagar, vilket gör att det inte blir likvärdigt. Oavsett detta lyckades dom nog i år få till det översta skicket rättvist.

Finska Heli Salminen  med Prowaffe's Arttu var i en klass för sig och mycket värdiga vinnare, andra nordbor som gjorde bra ifrån sig var Henrik Neumann med Daneskjold Turbo, som kom 12:a och var bäst från Danmark, Terje Hammerseng med Psychoo av Nangijala var Norges ekipage och slutade på 36:e plats och Sveriges bästa ekipage var Malin Bergstrand med Daneskjold Rambo på en 59:e plats. När det gäller Daneskjold Rambo var vi mycket nöjda med hans spår och skydd, mindre med hans lydnad. (Du kan läsa mera ingående om det på www.team-stockholm.se)


Daneskjold Rambo

Klicka här och se hela resultatlistan

MR  (Mondeoring)

Detta VM innehöll också Mondeoring där vi hade en Svenske Världsmästaren Micke Lindeblad med som skulle försvara sin titel i MR1


Micke Lindeblad med Falkvindens Urgsh "Bucken"

Under VM dagarna florerade det magsjuka bland många hundar och "Bucken" var en av dom som dabbades natten innan tävlingen, tack och lov såg man inget av det när han var på banan, för då gav han järnet.

Bucken tar fast den "beväpnade" busen

får honom ur balans

och lyckas rycka om kull honom

På domarens anvisning kallar Micke in Buck, som blixtsnabbt släpper taget om figuranten och återvänder till husse. Slutresultatet blev en hedersvärd 4:e plats. Klicka här får du se hela resultatlistan.

 

**********************

Nu har domen kommit från den internationella styrelsen för Belgiska Vallhundar (Federation Mondiale du Berger Belge)

Efter VM i Aue, Tyskland för Belgiska vallhundar skrev jag om de regelvidriga skyddet som dom tävlande utsattes för. Skyddshundsdomaren Markus Netuz och båda figuranterna, Björn Giessen och Armin Buschmann ville till varje pris att "agnarna skulle skiljas från vetet". Dagarna innan tävlingarna fick vi höra av andra tävlande att dom skrutit med att nu skulle dom banka skiten ur hundarna och att endast dom belastningståligaste skulle bli kvar, de andra skulle av planen. Det ryktet var inte överdrivet, från första hunden agerande dom inte bara regelvidrigt utan också så matchoprimitivt att buaropen haglade.

Deras agerande var lika regelvidrigt för alla hundarna, som att aldrig fixera ärmen vid flykten och ge hunden en ärlig chans att rikta in sig på den, till att med all sin kraft slå belastningsslagen över ändan, i huvudet och rakt över ryggen. Protester lämnades in efter första dagen, men då hade tävlingsledning att välja på att dessa hundar skulle få göra om sitt skydd eller att resterande hundar skulle utsättas för samma plågor. Beslutet blev att fortsätta tävlingarna.

Kommande två dagar var det rena lynchstämningen och frågan är om figuranterna och domaren inte sista dagen var tvungna att ha livvaktseskort från arenan efter det att spanjorens hund fick bryta. Han hade guldmedaljen som i en ask, men domarens och figuranternas mål var att en tysk skulle vinna, så hans tik utsatte dom för de mest vidriga behandling jag sett och blev tvungen att bryta. Att ingen överdomare eller arrangör ingrep är obegripligt. Du kan gå in på www.ipo.nu och se flera filmer från VM:et.

Nu har domen kommit från den internationella styrelsen för Belgiska Vallhundar (Federation Mondiale du Berger Belge) efter det inträffade : Ingen tysk domare får inbjudas till att döma på ett VM för Belgiska Vallhundar de närmsta fem åren 2006-2007-2008-2009 och 2010, likaså får inte den tyska klubben för Belgiska Vallhundar (Deutscher Malinois Club (DMC))anordna något VM kommande fem åren 2006-2007-2008-2009 och 2010.

Styrelsen för Belgiska Vallhundar (Federation Mondiale du Berger Belge) ( FMBB ) vill kraftigt markera att dom fel som begicks i Aue inte skall upprepas och att alla tävlande i framtiden skall bedömas på ett korrekt sätt och efter fastlagda internationella regler.

KIA

******************************

Mario Verslype försvarade sin Världsmästartitel på IPO-WM för alla raser !

Naturligtvis en jätte prestation med tanke på att förra årets VM i Frankrike ställdes in p.g.a. rabies smittrisken. Mario Verslype med sin hund Yagus van de Duvetorre blev Världsmästare för första gången 2003 i Wavre, Belgien och många trodde att han skulle få mycket svårt att försvara det.


foto Eveniya Balmashnova

Att kunna ligga på topp med samma hund under flera år är svårt, men vi som såg ekipaget i Aue, Tyskland på VM för Belgiska Vallhundar i maj tvivlade aldrig, där dom också tog den Världsmästartiteln.

Några hade verkligen chansen som Kim Hechler, Michael Mannhart, Günter Hytra alla från Tyskland, likaså danskarna John Bejlum och Henrik Neumann, men ingen av dom klarade pressen.

Mario är perfektionist i all hundträning och är alltid mycket noggrant förberedd inför alla mästerskap. Vi svenskar som tränat med honom vet att han aldrig skull chansa bort en enda poäng, utan målet är ständigt 100 poäng i alla tre delarna A-B och C.

 

Årets FCI VM i IPO för alla raser gick av stapel i Breda, Holland och var ett av de anonymaste jag upplevt. Ingen man frågade visste om VM:et och skyltningen var intill obefintlig. Därför var det ingen större publiktillströmning utan alla fick plats på den lilla arenan.

Kvaliteten på årets hundar var lägre än på länge, av de ca.100 som tävlade under fyra dagar var det många som inte hade väl genomarbetade hundar.

Över 50% nådd inte 90p i skyddet och bara 55% fick över 90p i lydnaden, spåret var det enda som gick riktigt bra för dom flesta, men så var också förutsättningarna optimala, över 70% hade över 90p och hela 85% över 80p.

Många ekipage var ordentligt upphåsade före VM:et men få skulle motsvara förväntningarna medan andra oväntat var klara stjärnskott och som det skall bli riktigt kul att följa i fortsättningen.


foto Eveniya Balmashnova
Danmark
Henrik Neumann med Daneskjold
Turbo, bjöd tyvärr på trist lydnad och ett riktigt blekt skydd. Däremot gjorde John Bejlum med sin schäfer Flindt's Bondo ett kanon skydd 98p och var i särklass bästa schäfern bland alla mallarna.

Finland
Hade två riktigt bra mallar i skyddet, Rani med förare Susanne Mölsä och Raftaf Arnok med förare Taisto Leppälä.


foto Eveniya Balmashnova

Norge
Deras tävlande bjöd på ömsom vin, ömsom vatten, vissa borde inte varit där medan andra bjöd på strålande underhållning, Blackneck's Oscar med förare Kim-Andre Sørland i skyddet och i lydnad ett oförglömligt ekipage Odd-Ivar Gjersvik och Brandfjellet's Bima. Det sistnämnda hade bästa lydnaden 97p av alla schäfrar och var i en klass för sig!

(Bara två mallar nådde den poängen)

Tyvärr hade Odd-Ivar med Bima och ytterligare några ekipage både lydnad och skydd samma dag med mycket kort mellanrum, vilket gjorde att dom inte hade samma förutsättningar som övriga tävlande, som gjorde en del per dag.

 


foto Eveniya Balmashnova


Tyskland
Av deras sex ekipage hade två tävlingarnas högsta skydd 98p Michael Mannhart med sin lilla tik Aika der Sonne entgegen och Kim Hechler med Alpha de Sauvage chasseur, båda malletikarna bjöd på suveräna skyddsprogram, endast en schäfer fick samma poäng och ytterligare en malletik från Slovenien.

Tyskland hade ytterligare godbitar, Günter Hytra med Uran Airport Hannover som var den som lyckades fälla figuranten i första flykten och Andre Baur med tävlingens enda riesen Akido von Elberfeld som var ett riktigt charmtroll. Det är inte ofta man får uppleva en stark, självsäker riesen som tog för sig för allt vad den var värd, med bra häftiga bett och fina släppande, med sin enorma mun och mustasch liknade han kakmonstret i bevakningarna. En vild och vacker hund man inte glömmer.

 

England
Tro jag inte har varit med så många gånger på FCI-VM, det var endast Thomas Nye med Asko van het Berghuis som hade bra skydd, hos övriga finns väldigt mycket mer att önska. Lite underhållning stod Maria Hendry med Overglinns Ario för, när hunden ronderade på egen hand och tog över ledarskapet, men hellre en tuff och övermodig hund som vill fruktansvärt mycket, än en klen och skral.


Sweitz
Hade som vanligt med bra hundar, men i år också en Airedal Terrier som var riktigt bra.

Susanne Krucker och Wild Catty's Duke fick ihop 94p på skyddet, genom bra rondering, bra bett och släppanden.
 
foto Eveniya Balmashnova

Slovenien
Marko Habic med Aika vom Drachenherz var sista skyddsekipaget ut på lördagskvällen och vi fick verkligen valuta för att vi suttit troget och sett nästan alla ekipagen i lydnad och skydd under alla dagarna. Marko med Aika fick våra och övriga publikens stående ovationer efter fullföljt skyddarbete. Dom var en av fyra som hade tävlingens högsta skyddspoäng 98.


foto Eveniya Balmashnova

Belgien
Vinner även lagtävlingen med Mario och Yagus överst på tronen. Belgien har ofta lag som placerar sig på pallen i både rasmästerskap och VM för alla raser.
 

foto Eveniya Balmashnova

Sverige
Till sist och som man helst vill glömma. En uttagen ställer in sitt deltagande och då Wessman och Ekholm endast har tagit ut tre och inte fullt lag så ersätts inte den deltagaren, utan vi har bara två stycken med, Pierre Wahlström med Ängsbacken's Rosso och Johan Holmlund med Turbaz Frei. Båda ekipagen har bra spår och lydnad.

Wahlströms lilla söta hund ronderade fint, men i 6:e värnet visade sig inte modet räcka utan den sätter sig 1 meter utanför och ”bjäffsade” på figuranten. Samtliga bett var tunna och saknade kraft, men släppandet blev ju fina då. Det blev 87p till skillnad mot kvalpoängen på 99p.

Att skicka en hund som denna med endast tre gjorda IPO III tävlingar i bagaget och som avsaknar kraft, självsäkerhet och pondus är verkligen att skita på de ekipage vi har i landet som uppfyller de måtten som en hund skall ha för VM-deltagande.

Wessman och Ekholm som sköter uttagningarna måste se till hundarnas verkliga kapacitet och inte till skyddspoäng som är producerade med alla tänkbara medel.Turbaz Frei var ännu sorgligare att se, han startade sin rondering med att ha raggen rest runt skjulen och var i hela sitt arbete orolig, bet - släppte, bet om – släppte. I modprovet hade han ingen ork kvar till ett angrepp. Med 7 gjorda IPO III tävlingar så är jag övertygad om att han har haft problemet länge då det bottnar i inlärningsmetoderna.


 

Att se nästa alla 100 hundar i lydnad och skydd under fyra dagar ger verkligen en bild av hur IPO träning-tävling bedrivs ute i världen. Det hade även varit en nyttig kunskap för den svenska lagledningen att ta in och inte bara befinna sig på arenan när de svenska skulle in på planen. Det hade även varit nyttig information till hela SBK,s tävlingssektor och främst till Wessman och Ekholm.

Nu efter Mario Verslypes framgångar försöker många efterlikna hans lydnad med att ha hunden gående exakt vid sidan och inte plöjande som en ”IPO-banan” framför knäna. Det ryktas även om seminarier i Tyskland där hunden får lära sig den stilen, medan man i Taiwan har tagit till sig den svenska ”stavåkningstilen”, här hemma har bara en och annan som bytt stil, från ”stakåkning” till att gå med armarna stelt ut vid sidan, som en liten knubbig pingvin.

KIA

Gå in på www.ipo.nu och video så får du se på massor av film från VM:et !!!
 

Före prisutdelningen roades publiken


foto Eveniya Balmashnova

foto Eveniya Balmashnova

Här kommer litet bilder från tävlingar.


foto Eveniya Balmashnova
   
foto Eveniya Balmashnova

foto Eveniya Balmashnova


foto Eveniya Balmashnova

foto Eveniya Balmashnova

foto Eveniya Balmashnova

foto Eveniya Balmashnova

foto Eveniya Balmashnova
 

 

*******


Bilden visar en tapper skara som gjorde allt för att rädda årets IPO SM som fick ett farsartat förlopp

IPO-nördarnas Julafton

Sedan mitten på -90 talet har jag argumenterat för att IPO skall ha plats på det Svenska Bruks-SM. Och efter några år gick man med  på det. Först på prov och från 2000 officiellt. Jag har inte alla siffror i huvudet, men första gången fick det ställas in då det inte var några anmälda, i Skövde 1999 var det två startande och så har det hackat sig fram till större deltagande allteftersom. I år var det t.o.m. mer än en dubblering mot förra året och äntligen skulle man få se ett substansfullt IPO startfält – trodde man.

Istället körde Nördarnas julafton igång på fullt allvar. Först hoppar några av, sedan hoppar domaren av och sedan hoppar ytterliggare deltagare av.

För oss gamla SBK:are som tillkämpade och försvarade våra SM-platser med näbbar och klor framstår IPO-nördarnas agerande som ofattbart. Man gör inte så!!

Här gör man allt från arrangörshåll för att få ett så publikt och väl genomfört SM som möjligt och så möts man av en total nonchalans, för att inte säga 100%-ig brist på folkvett eftersom det t.o.m. var förare som inte lämnat återbud. Hur kan man acceptera detta.
Värst av allt är att några av de berörda förarna belönas av SBK med att få ställa upp för Sverige på VM. Varför är SBK så flata att dom *"blåser socker i arschlet"  på ett fåtal hundförare när dom i princip skulle stängas av för osportsligt uppträdande.

Visst kan det dyka upp förhinder, men att det i så stor grad skulle drabba en så liten grupp kan nog bara sammanfattas i ett ord: DIVALATER!

Sluta dalta med IPO-nördarna, låt dom kvala till VM och större tävlingar på SM. Kan dom inte ställa upp där, skall dom heller inte representera  SBK utomlands.

Till sist, heder åt dom kvarvarande deltagarna som gjorde bra ifrån sig och domarna som hoppade in med mindre än en veckas varsel!

Lothar Marunga
* "blåser socker i arschlet" = fritt översatt från tyskan


************

Kan du lösa FCI-uttagningarnas gåta ?

Den kan vara attan så komplicerad, särskilt för dom som tillhör ”klanen”, då både som ”hang a rounds” och inkletade domare.
Speciellt svår blir den för de uttagna som inte förstår hur dom kommit med till årets FCI-VM, annat än att ha tränat och tävlat och insett faktum, dom är bäst.

”Gud vare prisad snart kommer återbäringen och då kan lite till köpas” för att nå det ultimata av inbillning och hålla sekten ajour.

Svaret kanske är sekt(ors)bildning !

  • Där gruppen anser att den har den absoluta sanningen
  • där gruppens ledning har en auktoritär ledarstil
  • där medlemmarna sluter sig till gruppen
  • där medlemmarna är rädda att säga någonting utan ledningens godkännande.

Tja nog ligger det mycket i den tanken och fortsätter man att tänka i de banorna klarnar det kanske allt mera.

Att SBK,s tävlingssektor styr valet av deltagare till FCI-VM är ett effektivt sätt att visa makten.

SBK,s tävlingssektor anses ju ha tillgång till en särskild kunskap som inte är åtkomlig för vem som helst, vilket ger dom möjligheter utöver oss vanliga gräsrötter att detaljstyra medlemmarnas liv.

Naturliga konsekvensen blir att den som vill ifrågasätta dom alltid har fel!

Du skall nu få några ledtrådar till gåtans lösning:

  • Vilken ras kan det vara bra att ha ?

  • Vilken domare skall du tävla för ?

  • Vilken sekt(or) kan det löna sig att ingå i ?

SBK,s tävlingssektor har valt följande deltagare till årets FCI-VM.

Pierre Wahlström & Ängsbacken´s Rosso
27/02-05 297p. V cert   
Domare Östlund Bo
09/04-05 297p. V cert   
Domare Östlund Bo

Eva Köhlström & Gullric´s Åbi-Wan Kenobi
08/05-04 276p. SG        
Domare1 Chylwik Lars-Åke
29/05-04 275p. SG        
Domare1 Häggström Christer/D-2 Holm Mikael
17/07-04 279p. SG        
Domare1 Isebark Conny/D-2 Östlund Bo
21/08-04 271p. SG        
Domare1 Wessman Göran/D-2 Heiskanen Jarmo
11/06-04 268p. G          
Domare1 Wessman Göran/D-2 Larsson Lars
27/02-05 289p. V cert   
 Domare Östlund Bo
09/04-05 289p. V cert   
 Domare Östlund Bo
07/05-05 270p. SG cert  
Domare Ledin Mats
28/05-05 275p. SG
          Domare1 Wessman Göran/D-2 Häggström Christer

Johan Holmlund  & Turbaz Frei
29/05-04 284p. cert
       Domare1 Häggström Christer/D-2 Holm Mikael
17/07-04 230p. M
          Domare1 Isebark Conny/D-2 Östlund Bo
21/08-04 279p. SG
         Domare1 Wessman Göran/D-2 Heiskanen Jarmo
06/11-04 273p. SG
         Domare1 Wessman Göran/D-2 Larsson Lars
07/05-05 270p. SG
         Domare Ledin Mats
28/05-05 280p. SG
         Domare1 Wessman Göran/D-2 Häggström Christer

Detta till trots att intresseanmälning har inkommit från SBK:are med högre snittpoäng totalt än den tredje uttagne på alla godkända tävlingar och likaså på de två bästa resultaten under kvalperioden. Skillnaden är att vederbörande inte kan uppfylla svaren på ovanstående tre ledtrådar.

Till sist tänk inte svaren högt !
För i extrema sekter lär man ut att tvivel och svek är djävulens sätt att söndra och att de som kämpar mot sektens läror eller verksamhet är förtappade och fångade av ondskan och du kommer att hamna i onåd. 

Själv trummar jag vidare på tangentbordet till ”Tomtarnas vaktparad” och kan konstatera att allt kommer att var sig likt även till nästa år. Sekterna anordnar sina egna tävlingar, med sina favorit figuranter och domare.

SBK,s tävlingssektor håller gemensamt sken utåt och backar upp varandra och om någon skulle ta initiativet till ett förslag på en rättvis kvalificering, så som till SM skulle det vara socialt självmord.

Kia

PS. Råkar man dessutom bryta mot SBK:s dressyrpolicy måste det nog utanför protokollet räknas som ytterligare häftig merit. DS

;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)

Tomma tunnor skramlar mest !


Efter vår publicering av hur enskilda IPO-domare dömer, har det kommet förfrågningar till Brukswebben vad som egentligen döljer sig bakom procenten.

Eftersom all info är offentlig behöver vi inte göra någon hemlighet av hur aktiv domarkåren är. Tabell enligt nedan.

Det första man noterar är att det finns ”viktigpettrar” som är ute och håller helg seminarier och vitt och brett talar om hur det skall dömas. Oinformerade får lätt intrycket av att dom mer eller mindre bor på tävlingsplanen. Faktasiffrorna däremot talar ett helt annat språk. Samtidig finns många som inte gör så mycket väsen av sig, men som verkligen har ordentligt på fötterna.

Den största överskattningen måste vara den domare från Sverige som tagits ut för att döma Schäfer VM och som under hela sin karriär inte ens dömt ett dussin hundar i högsta klassen IPO/BHP 3 här i landet. Hur kan något sådant försvaras? Här kommer ekipage från hela världen för att delta på ett VM och så har en av huvuddomarna inte ens under hela sin domarkarriär dömt lika många hundar som han skall göra under några dagar. Ett svek av WUSV mot dom tävlande och övriga inblandade !

Ytterligare ett prov på att Schäferhundklubben egentligen befinner sig bortom alla gränser vad avser seriositet, annars hade man inte accepterat detta.

Kia


Nedanstående gäller mellan åren 1996 och 2004

Domarnas namn  Bedömda Ekipage Totalt BHP/IPO 1 BHP/IPO 2 BHP/IPO 3
Wessman Göran 197 87 33 77
Ström Kjell 186 88 27 71
Steen Fredrik 185 91 28 66
Marunga Lothar 167 67 30 70
Larsson Lars 154 38 18 98
Östlund Bo 119 50 21 48
Eriksson Anders 111 47 17 47
Holm Mikael 92 47 15 30
Johansson Åke 81 33 11 37
Jönsson Robert 76 34 11 31
Heiskanen Jarmo 60 21 4 35
Kembel Pierre 53 22 8 23
Lundin Sören 52 35 14 3
Häggström Christer 51 15 8 28
Kembel Percy 50 9 9 32
Nilsson Jan 49 18 10 21
Sjöström Annica 40 20 13 7
Chylwik Lars-Åke 36 3 4 29
Lösaus Owe 34 24 2 8
Axenvik Mats 34 14 11 9
Jönsson Carina 30 8 8 14
Wahlström Pierre 26 12 6 8
Svensson Gunnar 26 9 3 14
Isebark Conny 21 5 2 14
Harder Leif 19 6 5 8
Lereng Runa 11 5 4 2
Ledin Mats 10 1 4 5
Achilles Ralf 8 2 2 4
Plüger 5 4   1
Larsson Lena 4 1 2 1
Larsson Tomas 3 3    

 

????????????????????????????

Hur dömer du, domarjävel!

Rubriken kanske inte är något man hör när man utför sina domaruppdrag, men tidvis kan man fundera på hur vi domare hanterar vår uppgift.

Att döma Svenskt är enkelt. Vi har ett regelverk som sedan urminnes tider sitter i ryggen och eventuella ändringar är följdriktiga och utarbetade efter samma strävan. Dessutom är man alltid 2 domare.

Det internationella däremot kan vara mer klurigt. Där försöker man få in värderingar från nåt 100-tal kulturer, det skall översättas och sist men inte minst skall allt fästas på papper på ett sätt som så många som möjligt skall kunna förstå. Dessutom är man ensam!

Vad som sedan ställer till det är när olika länder har sina egna domarkonferenser där ett 10-tal personer lägger in sina egna tolkningar och dessa noteringar skall sedan ligga som riktlinjer för domarkåren. Var? Över hela världen?

I vintras var en domarkonferens för IPO/BHP domare där bl.a. vissa saker behandlades som sedan fick spridning på ett sätt att många uppfattade att det kommit nya regler. Så var det givetvis inte, utan några deltagare försökte mycket kraftigt enligt egna uppfattningar tolka in så mycket personligt tyckande i regeltexten som möjligt. Eftersom jag alltid använt den tyska originaltexten uppfattar jag att jag inte riktigt är beroende av mer eller mindre utförliga översättningar utan kan hålla min linje, något som givetvis underlättar när jag dömer.

Problemet som jag ser det är när man själv skall avgöra om en sak exempelvis är Bra, Mycket bra, eller bara Godkänd. Jag får tidvis ha kraftiga överläggningar med mig själv när jag sätter mitt betyg för att få med så många kriterier som möjligt i min sammanfattning. Detta grubblande har bl.a. resulterat i nyfikna funderingar hur jag dömer i förhållande till andra IPO domare. Eftersom det idag finns statistiskt underlag för nästan allt, var det enkelt att göra en sammanfattning. Men en varning är på plats. Några domare har dömt väldigt få hundar medan andra dömt väldigt mycket. Det resulterar i att några domare exempelvis inte har med några V eftersom dom bara dömt typ 10 hundar och där fanns ingen V-hund med.

Men som en liten fingervisning är det klart användbart. Man kan urskönja vilka domare som får döma bra hundar mot oss ”normaldomare” som bara får döma vanliga hundar. Något som förvånar är att Robert Jönsson (årets SM-IPO domare) som gäller som ytterst korrekt och lite petig och dessutom ibland har rykte om sig att döma hårt, ihop med undertecknad ligger väldigt nära genomsnittet.

Siffrorna anger värde i %. Några domar har bara dömt 5 - 10 hundar med några av dom tunga namnen är uppe i flera hundra.

Till sist, det är bara siffror…

Lothar Marunga

Resultat mellan 1996 - 2004

Procent /

V

SG

G

B

M

Genomsnitt

4

16

36

13

31

Ralf Achilles

0

13

48

17

21

Mats Axenvik

0

12

53

15

20

Chylwik Lars-Åke

3

33

42

8

14

Eriksson Anders

9

12

31

17

31

Harder Leif

4

9

22

9

57

Heiskanen Jarmo

3

14

36

14

33

Holm Mikael

2

7

31

10

50

Häggström Christer

8

14

34

10

34

Isebark Conny

10

19

33

14

23

Johansson Åke

2

12

37

7

40

Jönsson Carina

0

23

33

7

37

Jönsson Robert

4

22

35

13

26

Kembel Percy

13

23

36

9

21

Kembel Pierre

13

22

25

8

32

Larsson Lars

9

21

36

7

27

Larsson Lena

0

0

50

25

25

Larsson Tomas

0

33

33

0

33

Genomsnitt

4

16

36

13

31

Ledin Mats

0

10

60

20

10

Lereng Runa

0

9

18

9

64

Lundin Sören

0

6

48

12

35

Lösaus Owe

0

15

41

9

35

Marunga Lothar

4

22

33

17

23

Nilsson Jan

4

26

42

13

15

Plüger

0

0

40

20

40

Sjöström Annica

0

10

43

25

23

Steen Fredrik

6

12

32

11

38

Ström Kjell

3

14

28

14

40

Svensson Gunnar

4

23

27

19

27

Wahlström Pierre

10

17

33

20

20

Wessman Göran

2

14

37

12

36

Östlund Bo

7

23

29

22

19

Genomsnitt

4

16

36

13

31

 

 

 

 

 

 

Grönt=snitt

 

 

 

 

 

Rött=stor avvikelse från normalvärde

 

 

 

 

 


::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kvalitetssänkning på Svenska IPO/BHP hundar!

De ändrade uttagningsreglerna för internationellt VM-deltagande innebar en kraftig formsvacka för de Svenska Schäferhundarna. Från att tidigare tidvis ha legat på över 295 poäng, så sjönk poängen till under 280 för de bästa hundarna.

Givetvis var det samma hundar/resultat som tidigare men skillnaden var att man inte längre blev dömd av egna favoritdomare. Plötsligt tog man in tre domare istället, A Spår: Lars Åke Chylwik, B Lydnad: Mats Ledin, C Skydd: Lars Larsson, vilket hade till följd att bedömningen inte längre kunde ske godtyckligt, utan nu var det kollegor inblandade som kunde ha synpunkter. Värst gick det för några gamla favoriter som valde att inte ställa upp alls och andra som drog sina anmälningar.

De ändrade reglerna visade med all önskvärd tydlighet att det internationella endomarsystemet har sina brister, som när kompisar är inblandade och att ryggdunkningarna duggar tätt när det missbrukas.

Heder åt Schäferhundklubben som äntligen fått upp ögonen för den lekstuga som länge pågått till vanliga medlemmars förvåning!
 

Resultatlista VM kval 8 maj 2005
Hund Förare
A
B
C
Total
Arrak vom Scandinawian Jan Karlsson
96
88
93
277
Atenagårdens Vicky Cecilia Sjöblom
90
91
91
272
Gullrick's Åbi-Wan Kenobi Eva Köhlström
91
91
90
272
Turbaz Frei Johan Holmlund
94
83
93
270
Villa Viks Salt Hans Klodzinski
91
84
90
265
Turbaz Devil Dennis Lindberg
86
85
92
263
Kustmarkens Gudrun Jonas Backelin
93
82
83
258
Kustmarkens Flacki Carolin Petersson
92
80
85
257
Jettmors Marwin Percy Kembel
89
74
93
256
Kustmarkens Kurry Willie Winqvist
88
85
78
251
Råbäckens Ecco Jerry Pyttsö
-
65
-
65
Frodos Bacardi Fredrik Johansson
90
84
disk
-
Ylans Frasse Göran Mähler
79
85
disk
-
Lymmelns Castro Robert Jönsson

LÄMNAT ÅTERBUD

Zatoris Zanto Pierre Kembel

LÄMNAT ÅTERBUD

Budskärs Greif Catarina Lasson

LÄMNAT ÅTERBUD

 

*************************

 IPO WM 2003 för alla raser

IPO-VM Wavre
en tävling för sportsmän !?

IPO-tävlingar i Belgien är alltid roligt att åka på, man träffar massor av trevliga människor, skapar goda kontakter och avslöjar de svenska framgångarna. För de reportage som finns i andra tidningar om årets VM, verkar vara mera av kulinariskt intresse än att klarsynt se på tävlingen.

Det var många stora namn med på startlista och vissa levde verkligen upp till det medan andra var skrattretande löjliga.

Årets individuella vinnare Mario Verslype med Yagus v.d. Duvetorre visade sin skicklighet med ett bra skydd, perfekt spår, fin lydnad, utan massor med dubbelkommandon, något som den finske domaren Seppo Hursti var snabb att avslöja. Tyvärr klarade inte ”schäferfolket” av hans strikta bedömning utan beklagade sig över att han var en ”Malledomare”.

Mest besviken verkade den stor tyska stjärnan Helmut Raiser och särskilt efter sitt skyddsprogram. Hans uttalande om figuranterna och domarna var inte nådigt efteråt uppe på läktaren. Vi var också mycket besvikna, för efter att sett hans videofilm och hört hans svenska lärjungar lovprisa hans skicklighet i ”driftsväxling” av hund, fick vi enbart se en snäll lite osäker hund, med dåligt bett och som hade tomgångsskall i 6:e värnet. Naturligtvis var det många som skrattade och kände skadeglädje då dom inte anammat hans träningsmetoder utan sökt sig till nyare och rumsrenare.

I det Svenska laget gjorde nog dom flesta så gott dom kunde, men när Carina Jönsson ställde in skyddet efter en halvdan lydnad och med en hund som rest sig på platsliggningen, undrade många om det egentligen inte var för att inte risker att återuppleva hans dåliga släppanden som han hade på SM:et.  Vad man kan tycka är att Lagledningen borde kontrollerat om hunden var halt, så som det påstods. Vid en lagtävling kanske det gäller att få så många poäng som möjligt och inte blåögt och bekvämt köpa allt, särskilt när deltagarna rest på SBK,s medlemspengar.

Nu tyckte våra grannländers medtävlande att svenskarna kanske inte behöver ta till vilka medel som helst för att få in poäng till laget. Men dom påpekade högljutt att så skedde när Mattias Eriksson gick in för att lägga sin hund plats, då hans klubbkamrat Catarina Lasson hux flux fanns sittande på den för övrigt tomma läktaren alldeles ovan för hans hund.

Hur som helst undrar jag verkligen om dom bästa ekipagen tagits ut till detta VM, ser man på de uttagningstävlingar som varit under året har domare och figuranter ofta varit dom samma. Att sedan uttagningarna har lagts ut över hela landet är ju enbart ett spel för galleriet.

Därtill har det berättats om allt från att en kätting ramlat ur skyddsärmen under pågående tävling till en hundförare som på spåret, satt åt halslänken så hårt att hunden tuppat av i spåret och därefter fått bryta, allt med domarnas goda minne.

Det kanske är dags att SBK,s tävlingssektor engagerar sig i kommande uttagningstävlingar och besöker dessa. Tillsätt sedan domare och figuranter som inte har ”barn ihop” med dom tävlande. Det finns många duktiga i både Finland och Danmark.

KIA

Berätta med ett e-mail