Brukswebben

FilmStjärnor


En glömd hjälte !

"Strongheart - filmhistoriens första Schäfer stjärna"

Under stumfilmen tidiga början fanns det många hjältar. Bland dom fanns det några hundar som blev mer framgångsrika än själva filmerna, däribland Strongheart.

Han var den första schäfern som blev filmdukens stora stjärna.

1920 bestämde den framgångsrika djurtränaren Larry Trimble och manusförfattaren Jane Murfin att leta över hela världen för att hitta en unik hund, för att ta med sig till Hollywood och lansera som en framtida filmstjärna.

I Tyskland hittade dom en hund som var född 1 oktober 1917, som Etzel von Oringer = Strongheart, han kom från en ansvarsfull uppfödare, med högt ställda krav på ändamålsenliga Schäfrar. Strongheart var kraftfullt byggd och helt orädd och vid tre års ålder påbörjade han sin utbildning till attackhund. Som hundgårdshund hade han inte haft någon större kontakt med människor, men Trimble visste att det var hunden han sökte och tog med sig honom hem till Hollywood.

Strongheart tog emot alla instruktioner i filmarbetet och agerade som fisken i vattnet. Han var inte längre den attackhund som togs med hem från Tyskland utan magnifik och kärleksfull, vältränad Tysk Schäfer.

Efter hans första film, "The Silent Call" (1921), blev Strongheart en favorit för biobesökare i alla åldrar. Han reste med tåg över hela Amerika för att göra personliga framträdanden. Vi varje anhalt samlades massor av människor för att se denna fantastiska hund. Från kust till kust, skrev nyhetstidningar och veckomagasin om honom, radio och affischer spred tillkännagivandet att "Strongheart" är den sensationella nya stjärnan.

Kommande fem åren gjorde han flera filmer som - "Brawn of the North" (1922), "The Love Master" (1924), "White Fang" (1925), "North Star" (1925) och "The Return of Boston Blackie" (1927).

Han parades med Lady Jule, en vacker schäfertik, som han uppträdde med på vita duken, med henne fick han senare flera avkommor.

Under en tagning för en ny film halkade och föll Strongheart mot en glödhet studiolampa, brännmärket utvecklades till en tumör på bara några få veckor. Strongheart var plötsligt borta, tagen från dom som beundrat honom så mycket.

Det finns olika uppfattningar om när Strongheart dog, men på en dödsruna i Topeka, Kansas, nyhetstidning uppges det ha skett den 24 Juni, 1929. Hur som helst var det alldeles för tidigt. Hans popularitet gjorde att man startade produktionen av Strongheart Dog Food, något som fortfarande finns idag.

Strongheart nedärvde sin enastående mentalitet till sina avkommor. "Lightning," Strongheart's sonson, gjorde flera filmer under 1930-talet. Såsom "A Dog of Flanders," "Wings in the Dark," "When Lightning Strikes" och många fler. En annan sonson med namnet "Silver King" gjorde också film, men han gjorde hellre personliga framträdanden för att visa sin intilligens.

Det finns inte så mycket skrivet om dessa gamla filmstjärnehundar och många människor vet inte ens att dom funnits. Men för oss som avgudat dom och sett filmerna, kommer dessa underbara hundar att alltid finnas i våra hjärtan och ihågkommas för deras värdefulla insats i Amerikans filmhistoria.